Šta je novinarstvo orijentirano na rješenja?

Novinarstvo orijentirano na rješenja je temeljito izvještavanje o odgovorima na društvene probleme. To je kompletno novinarstvo koje ne samo da ukazuje na probleme, već na osnovu dokaza upućuje na postojeća rješenja. Takvo izvještavanje povećava znanje i odgovornost pružajući čitetaljima čitavu priču i nudi konstruktivan sadržaj u doba medijske apatije.

Ovaj inovativni novinarski pristup ide dalje od jednostavnog prepoznavanja problema i umjesto toga se fokusira na predstavljanje onoga što već djeluje. Koristi istu strogost istraživačkog izvještavanja da istakne načine i faktore uspjeha kao i ograničenja već postojećih rješenja za dobro poznate probleme. Kao rezultat toga, podstiče građane tako što djeluje kao katalizator odgovornosti koji može voditi do korisnih promjena. Problem koji se smatrao neizbježnim počinje da se smatra neprihvatljivim.

Novinarstvo orijentirano na rješenja pokriva širok spektar tema i njegov pristup se kreće od prepoznavanja slučajeva pozitivnih devijanata, istraživanja novih ideja koje se primjenjuju do izvještavanja o eksperimentima koji su u toku. Rezultat je informativan i efikasan sadržaj koji jača angažiranost publike, vraća povjerenje u medije i povećava i čitanost i prihode.

Četiri principa novinarstva orijentiranog na rješenja

1) Duboko se fokusira na odgovor i kroz detalje objašnjava kako odgovor djeluje (fokusira se na to kako rješenje djeluje, a ne na to ko ga provodi)
2) Fokusira se na efikasnost, ne na dobre namjere, predstavljajući postojeće dokaze o rezultatima rješenja
3) Raspravlja o ograničenjima/nedostacima pristupa
4) Nudi uvide u rješenja koje drugi mogu koristiti.

Sada ste znatiželjni? Naučite više o novinarstvu orijentiranom na rješenja!

  • Istražite Osnovni alat Mreže novinarstva orijentiranog na rješenja – Ključni principi novinarstva orijentiranog na rješenja. Šta je? Šta nije? Zašto je važan? I kako ga ostvariti, od ideje i izvještavanja do završene priče. Sada je dostupan ne samo na bosanskom već i na mnogim drugim jezicima Srednje i Istočne Evrope (češki, mađarski, poljski, rumunski i ruski).
Osnovni alat Mreže novinarstva orijentiranog na rješenja
  • Drugi priručnici su također dostupni na engleskom jeziku na Mreži novinarstva orijentiranog na rješenja. Priručnik specijalno dizajniran za nastavnike i studente novinarstva na univerzitetima, priručnik o angažiranosti publike i brojne druge možete naći u sekciji Laboratorija učenja Mreže novinarstva orijentiranog na rješenja.
J-School Curriculum Builder
Engagement Toolkit
  • Prijavite se na naše nove online kurseve Novinarstvo orijentirano na rješenja: Izvještavanje o efikasnim odgovorima na društvene probleme (dostupni na engleskom i raznim jezicima Istočne Evrope). U tom dvosatnom kursu, team Transitionsa, uz pomoć materijala Mreže novinarstva orijentiranog na rješenja, uvest će vas u praksu novinarstva orijentiranog na rješenja. Kurs se sastoji od pet lekcija, nekoliko interaktivnih vježbi, kratkog videa o tome kako raditi SoJo, uz linkove za dodatne materijale.
  • I nemojte zaboraviti za pregledate Solutions Story Tracker Mreže novinarstva orijentiranog na rješenja –  arhiv sa više od 13, 000 solution journalism priča iz cijelog svijeta.

Novinarstvo orijentirano na rješenja u Bosne i Hercegovine

U Transitions-u nastojimo da podignemo svijest o novinarstvu orijentiranom na rješenja i pružimo obuku, mentorstvo i podršku novinarima i novinarkama u Centralnoj i Istočnoj Evropi koji žele da se uključe. Do danas smo pomogli da se u praksu izvještavanja novinara u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Moldaviji, Ukrajini, Bjelorusiji i Gruziji uključi perspektiva usmjerena na rješenje. Vidimo potrebu za novinarstvom orijentiranom na rješenja u ovoj regiji gdje se tradicionalno izvještavanje i vijesti često susreću s apatijom i nepovjerenjem. Vjerujemo da priče usmjerene na rješenja mogu poslužiti kao katalizator za promoviranje odgovornosti za regionalne probleme i mogu bolje informirati zajednice.

Osim podrške pričama o lokalnim rješenjima, fokusiramo se na saradnju sa školama novinarstva i univerzitetima kako bismo integrirali novinarstvo orijentirano na rješenja u njihove nastavne planove i programe. Pružamo izgradnju kapaciteta i obuku za edukatore i edukatorice, kao i predavanja za studente i studentice novinarstva iz cijelog regiona.

Dakle, bilo da ste edukator/ca, novinska organizacija ili freelance novinar/ka koji se želi uključiti u novinarstvo orijentirano na rješenja, postoji nešto što možemo učiniti za vas!

Transitions se prvi put uključio u novinarstvo orijentirano na rješenja 2016. godine kada je Ashoka organizacija u Češkoj na Českim novinarskim nagradama uvela Specijalnu nagradu za novinarstvo orijentirano na rješenja. Godinu dana kasnije, 2017., Ashoka fellow i suosnivač Mreže novinarstva orijentiranog na rješenja, David Bornstein, posjetio je Prag kako bi predstavio ovaj inovativni pristup. Ubrzo nakon toga, Transitions je počeo blisko sarađivati ​​sa organizacijom Ashoka Centralne i Istočne Evrope na promociji novinarstva orijentiranog na rješenja u regionu Centralne i Istočne Evrope. U 2018. godini nekoliko gostujućih govornika i govornica posjetilo je regiju kako bi lokalnoj publici predstavili novinarstvo orijentirano na rješenja, uključujući dobitnike Pulitzerove nagrade Davida Boardmana i Tinu Rosenberg. Od 2019. godine Transitions je preuzeo punu koordinaciju regionalnih aktivnosti u ovoj oblasti i pruža lokalnim novinarima i novinarkama mentorstvo za obuku i podršku pri unošenju perspektive rješenja u njihovu praksu izvještavanja.

Članci o novinarstvu orijentirano na rješenja iz Bosne i Hercegovine

Pronađite više o novinarstvu orijentirano na rješenja na engleskom

 

Primjeri novinarstva orijentiranog na rješenja u BiH

Nađite više primjera priča iz Centralne i Istočne Evrope na engleskom.

More on this page